5 Şubat 2016 Cuma

Mrozek'in Polisler'i 3MOTA'da

Bu yazıyı yazmaya başlarken eski yazdığım yazıları gözden geçirdim. Mrozek üzerine iki yazı yazmışım, biri Striptiz diğeri ise Parti oyunları vesilesiyle. O yazılarımda 'absurd' tiyatro ve Mrozek üzerine ayrıntılı değerlendirmelerim var. Bu yazımı okuyacak olanlar yazıma internet ortamında ulaşabilecekleri için o yazımda değindiğim hususlara yeniden değinmek istemedim. Merak edenler o yazılarıma aşağıdaki 'link'lerden ulaşabilir:
http://melihanik.blogspot.com.tr/2015/04/mrozek-ve-entropi-sahnenin-partisi.html
http://melihanik.blogspot.com.tr/2009/04/striptiz-kadkoy-sanat-tiyatrosu-bir.html
Bu nedenle orada yazdıklarımı tekrar etmek yerine, yazımı 3Mota Oyuncuları'nın sahnelediği Polisler ile ilgili görüşlerime ayırdım.


Polisler, Sławomir Mrożek (1930 – 2013)'in ilk oyunu, 1958 tarihli. Sonradan yazdığı oyunlara göre açık ve net bir söylemi var. Otoriter bir rejimde hapishanede kalan son suçlu, yıllardır süren direnişinden vazgeçerek kendisinden istenen belgeyi imzalar ve yıllardır karşısında olduğu otoriter rejimin yanına geçer ve serbest kalır. Onun hapishaneden salıverilmesiyle polisin elinde tutuklu kalmaz ve tüm teşkilât anlamını ve işlevini kaybeder. İşin hazin tarafı otoriter devletin var olma sebebi de ortadan kalkmış olur. Zira artık isyan eden, başkaldıran kalmamıştır. Halkın arasına sızmış kışkırtıcılar da halktan dayak yiyecek duruma gelmişlerdir. Teşkilât böyle devam edilemeyeceğini anlar ve kendi eliyle bir isyancı yaratır. Artık tarafların karıştığı, birbirini suçladığı, karmakarışık bir ortamın içine düşülür. Mrozek, zekice bir kurguyla durumun içinden ironiyi ve eleştiriyi ortaya çıkarır. Bugün Polisler'e 'absurd' diyecek biri çıkar mı bilmiyorum ama mâdem tiyatro edebiyatı oyuna 'absurd' diyor biz de 'saçma' diyelim. Ya da 'olmaz böyle şey!'

3Mota Oyuncuları, 'gündem' ile ilgisi olmayan(!) oyunlar oynamaya çok meraklı. Daha önce de Jeanne d’Arc’ın Öteki Ölümü isimli bir oyun oynamıştı. Ben de seyretmiş ve yazmıştım. (http://melihanik.blogspot.com.tr/2013/02/600-yl-sonra-jeanne-darcn-oteki-olumu-3.html) 3Mota, oyunların içindeki ironiyi çıkarabiliyor, komik olmadan gülümsetebiliyor ve düşün-dürtebiliyor. Yabancı bir oyunu, 'uyarlamadan-yerlileştirmede' gösterdiği başarı da kayda değer. Polisler bu izlenimlerimi hissedeceğiniz bir oyun(umarım).

Polisler'in özellikle dekor tasarımıyla dikkat çeken ve kostüm, müzik ve de oyunculuk ile bütünleşen sahnelemesini çok beğendim. Altı oyuncunun oyunculuk stilindeki birlik, ekip olmanın örneğini veriyor. Neredeyse hiç sözü olmayan Baran Bayraktar'ın 'oyunun içinde oluşunu' çok sevdim. Rüzgâr Aksoy'a ise sözüm var : Dikkat çekecek kadar iyi oyuncusun, fazlasını isteme.  

Polisler, benim gibi bir Mrozek-sever için hediye, tiyatroseverler için seyretmeye değer bir oyun, halkım için ise böylesi de varmış diyeceği şaşkınlık verici bir hikâye.


Melih Anık     

POLİSLER
Yazan: Slawomir MROZEK
Çeviren: Neşe Taluy YÜCE
Yönetmen: Ümit ÇIRAK
Yönetmen Yardımcıları: Sibel SALİHOĞLU ve Can Sertaç ADALIER
Sahne ve Kostüm Tasarım: Ceren Evgen ÇIRAK
Dekor: Ali Asker BUĞUR ve İlkay EREN
Müzik Düzenleme: Fatih Atakan TAŞ
Işık Tasarım ve Uygulama: Serdar ECE
Afiş Tasarım: Bora BİRİCİK
Uygulama: 3MOTA
 Oynayanlar: Çağatay ÇATAL, Rüzgâr AKSOY, Tolga ÇIKLAÇİFTÇİ, Sibel SALİHOĞLU, Baran BAYRAKTAR, Özenç Eren YELÇİ

2 yorum:

  1. Merhaba,

    Bir virgülü bile yanlış yazılmamış bir yazı okuma zevkini hiçbir tat veremez. Melih Anık yine güzel yazmış...

    Hilmi Bulunmaz

    YanıtlaSil