21 Temmuz 2020 Salı

İBB'nin Vizyonsuzluğu ve Kenter Tiyatrosu'nun Satın Alınması



Konu ortaya atıldığından beri bir yazı yazmayı düşünüyor ama tereddüt ediyordum. Zira bu konu kolaylıkla başka noktalara çekilmeye müsait. En kolay suçlama ‘Ne yani sen sanata mı karşısın? Kenter Tiyatrosu bu kentin zenginliğidir. İBB alıp sahip çıkmasın mı?’ gibi atıp tutmalar olabilecekti. Arada Kenter ailesinden sevdiğim insanlar var. Onları incitmek istemem. Ama bugün Dikmen Gürün’ün Cumhuriyet’teki yazısını görünce dayanamadım yazıyorum. Dikmen Hanım konuya klişe bir noktadan girmiş. Akademik bir hocanın bakışını tribünler oynamak olarak gördüm. Bu Ekrem İmamoğlu’nun tribüne oynamasına benziyor.


Yıldız Kenter’in cenaze töreninde Ekrem Bey Kenter Tiyatrosu’nu satın alacaklarını açıklamış. Başkan sağ olsun damardan vermeyi çok seviyor. Ama bu kararını düşünerek mi verdi? Yoksa o anda atmosfere uyarak alkış mı almak istedi? Bence ikincisi. Meclis kararı olmadan böyle bir yatırımı yapamayacağını biliyordur herhalde. Meclis çoğunluğunu elinde bulunduran partinin de bu hususta zorluk çıkaracağını da biliyordur. AKP beni şaşırtmıyor. O halde konuyu enine boyuna incelemeden ve bu engelleri geçmenin yolunu hazırlamadan cenaze töreninde acele edip açıklamak yerine biraz beklese olmaz mı idi? Alkış kaçardı o zaman. O da kaçırmak istemedi.

Ama eminim ki Akatlar Kültür Merkezi’ne ne olduğunu bilmiyordur. Hakan Altıner’e sorsun. Afife Jale Sahnesi(Ortaköy Kültür Merkezi) Levent Kültür Merkezi ne durumda onu da Beşiktaş Belediye Başkanı’ndan öğrensin.  Ekrem Bey’in partisinin yönettiği Beşiktaş Belediyesi iki sahneyi adam edip yaşatamıyor. Reşat Nuri Sahnesi restorasyon bekliyor. Şişhane’de projesi hazır kültür merkezi kazma vurulmayı bekliyor. Siyaset salıncağındaki kültür merkezleri oyuncak oluyor.  Hadi Çaman’ın ayakta tuttuğu sahne şimdi çöplük. Ekrem Bey yapabiliyorsa orasını da yaşatsın. Hadi Çaman’ın ruhu müsterih olur. Ekrem Bey kulaktan dolma bilgilerle söz veriyor.  Yâni bir mekânı satın almak değil önemli olan onu yaşatmak. Kaynakları da ısraf etmeden kullanmak. Kaynak yokluğundan şikayet etmiyor mu Ekrem Bey?

Kenter Tiyatrosu şehrin değerlerindendir tabii ki. Onu korumak gerekir. Ama bugün şovla alıp diğerleri gibi yok olmasına göz yumacaksanız almayın. Zira siz dört yıl sonra yoksunuz. Ekrem Bey’in gelmeyeceği kesin ama CHP gelir mi bilinmez. Hem gelse ne olur ki! CHP’yi İzmir’de Antalya’da Şehir Tiyatroları konusunda yaptıklarını görüyoruz. İstanbul’da da gördük. CHP’nin ne kültür ne tiyatro politikası var.

Kenter Tiyatrosu için geçen sene 20 milyon TL istendiğini duydum. Harbiye civarında konutlar için istenen sıradan bir rakam bu. 50-60 milyona giden konutlar var. Kenter Tiyatrosu’nun değeri  en pahalı konut kadar olmalı. Zira alan oradan çok ‘mal’ çıkarır. Ben tiyatronun satın alma bedellerini sosyal medyadan Başkan’a CHP ve AKP grup başkanlarına sordum. Cevap verme nezaketini göstermediler. Oysa böyle bir satın alma şeffaf olur halk bilir. Partilerin hepsi kültür ve sanattan sınıfta kalır. Gerçi Fatih tablosunu da satın aldıktan sonra haber verdiler. Hadi diyelim işin raconu öyle idi. Ama hiç değilse şehirdeki sanat müzelerinin yöneticileri ile önceden konuşsalardı. O zaman Sabancı ile vuruşturulmazlar, piyasayı kontrol ederler bundan Türk maliyesi kazançlı çıkardı. Onu da beceremediler. Diyelim tiyatronun bedeli 20 milyon(3 milyon dolar) Bu Kültür Bakanlığı’nın 2019-2020 sezonu özel tiyatrolara yardım bütçesinin üç katı. Özel tiyatroların salgın döneminde başı döndü yardım almak için. Ne yapacaklarını şaşırdılar. İBB ne yaptı onlar için? Ben vicdanlara bırakayım. Kenter Tiyatrosu’nu alınca ne yapacak? İBBŞT’nin tiyatro vizyonu var mı? YOK!

Büyük yatırımlar için fizibilite yapılır. Verelim 20 milyon alalım diyemezsiniz. Bu para nasıl geri dönecek? Salonda doluluk oranı ne olacak? Nasıl kullanılacak? İBBŞT mevcut salonlarını özel tiyatrolar ile paylaşmıyor. Bu salondan özel tiyatrolara pay düşecek mi? Düşmesin mi? Harbiye’de sinema ve tiyatro takip oranları ne? Kamu yatırımı da olsa bu hususlara dikkat etmek gerekiyor. Kaynağın kullanılma maliyetini dikkate alacaksınız. Nelerden fedakarlık ettiğinizi dikkate alacaksınız. Siz gider de rakip parti gelirse ne olacak onu da hesaplamak zorundasınız. Belki de salonu yönetim katlarına bölecekler sahneyi kaldıracaklar. Yâni Kenter’leri ebediyen öldürecekler. Elinizde ne var onu korumak için? Kenter Tiyatrosu’nu alması gereken İBB değil Sabancı, Koç, Zorlu gibi bir kurumdur. İBB aile ile onları biraraya getirir, onlara yardım eder. Vizyon ortaya koyar. Onlardan ortak bir fon yaratır.  Gereken kolaylıkları sağlar. Bu yönetici becerisidir ufkudur. Bunun için de çok bilinçli bir kültür müdürünüz olmalı. Onu seçmek de bir vizyon ama... Ancak zinhar ben satın alacağım diye ortaya atılmaz geniş bir vizyon sahibi yönetici. Ben neler diyorum! Fatih Tablosu’nun satın alırken bu vizyona sahip olmamış bir yönetimden geniş vizyon bekliyorum. Boşuna benim çabam. Siz Dikmen Gürün’ü okuyun.

Melih Anık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder