28 Ocak 2018 Pazar

Kötü Bir Oyun: When in Rome


Yeşim Özsoy
Yeşim Özsoy Türk Tiyatrosu'nun savaşçı kadınlarından biri. Onu tarif etmem gerekirse çalışkan, kararlı, iddialı, inatçı, ketum kelimelerini seçerim. Galata Perform, onun yarattığı bir marka. Bu isim altında Yeni Metin Yeni Tiyatro da bir başka marka. Görünürlülük projesi onun düzenlediği bir etkinlik. Yeni sanat-yeni metin, yeni oyunculuk, oyun çevirisi, oyun okuması, sahneleme, yönetmen konularında söyleşiler, paneller, atölyeler düzenliyor. Yurt içi ve yurt dışı etkinliklere katılıyor, etkinlikleri misafir ediyor. Yeni yazar ve yeni oyunun ortaya çıkmasına çalışıyor. 'When in Rome' onun atölyesinden çıkan bir oyun. Öznur (Şahin)Yalgın yazmış. Yazar, 'Oyun yazma süreci boyunca Yeşim Özsoy ve Ceren Ercan’dan aldığım geri bildirimlerle metin daha dinamik, ritmik bir tat yakaladı ve son halini buldu.' dediğine göre oyunun içinde Özsoy ve Ercan da var.


13 Ocak 2018 Cumartesi

Tiyatro Dünyası Oyuncuları 'Cooney' Serisine Devam Ediyor- Bir Bu Eksikti

Tiyatro Dünyası Oyuncuları Cooney serisine devam ediyor. Bir Bu Eksikti, Ray Cooney'in 1966 tarihli  'One For The Pot' isimli oyununun Can Törtop tarafından yapılan uyarlaması. Bizde daha önce bir kaç kez oynanmış bir oyun.


8 Ocak 2018 Pazartesi

Cef Tiyatro'dan Zamanımıza Tutulan Ayna: Plastik Aşklar (Ali Cüneyd Kılcıoğlu)

Yazar ile başlamak istiyorum. Ali Cüneyd Kılcıoğlu'nun  (muhtemelen kendi kaleminden) özyaşam öyküsünün girişi şöyle: "1976 Denizli doğumlu. İlkokulu Amerika Birleşik Devletleri’nde, Ortaokul ve Liseyi Diyarbakır’da okudu." Ben bu cümleyi okuduğumda durdum ve düşündüm. Denizli, Amerika ve Diyarbakır. Yaklaşık on yıl içinde yaşanan bu çevre değişimi insanı nasıl etkiler? Bence gözlem gücünü tetikler. Emin değilim ama anlatma ihtiyacı öne çıkar. Gözlem gücü ve anlatma ihtiyacı da insanı yazmaya iter. İşte Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi mezunu Ali Cüneyd Kılcıoğlu "tadaaaa.."


3 Ocak 2018 Çarşamba

İyi Bir Metin Sıradan Bir Reji : Kanlı Komedya - Caligula (Tsanev)

Stefan Tsanev(1936), Bulgar edebiyatının son yarım yüzyılına damgasını vurmuş  şair, roman ve  oyun yazarı. "Bulgarların Mayakovski"si diye anılıyor. Bizde de çok tanınıyor ve seviliyor. Ülkemize de gelmiş. Türkiye'yi "tanıyor". Ülkemizde Sokrates’in Son Gecesi, Jeanne d’Arc’ın Öteki Ölümü, Bütün Çılgınlar Sever Beni isimli oyunları -bazıları birden çok- sahnelendi. "Caligula'nın Suikastı" (Kanlı Komedya) yazarın 2014 tarihli eseri. Hüseyin Mevsim tarafından çevrilen oyun dünyada ilk kez Baba Sahne tarafından ve Ragıp Yavuz'un rejisi ile sahnelendi(2017). Seyretmeden önce, okuduğum metne hayran kaldım ama sahnede beklediğimi bulamadım.