20 Nisan 2011 Çarşamba

Tiyatrocular için "360 Derece Performans Değerlendirmesi" Örneği

Shakespeare’in Hamlet oyunu ile ilgili çok eski tarihli bir “360 Derece Performans Değerlendirmesi” buldum, paylaşıyorum.

Ophelia
Hamlet’i kınıyorum, aşkıma karşılık vermedi. Onda aşk için gerekli fedakârlığı yapacak bir yürek yok. Çok kararsız. Deli gibi davranıyor.  Babam Polonius benimle yeterince ilgilenmedi, kardeşim Laertes’e öğüt verdi bana vermedi.  Babalık görevlerini yerine getiremez, Tüm işi varsa yoksa Kral’a yaranmak. Biraz yalaka galiba.  Devlet işlerini de yapamaz artık emekli olması lazım ama evde de yapamaz, bahçede çiçek ekemez.  Laertes ise öfkesinin kurbanı oldu, kolay dolduruşa geliyor, Kral’ın etkisinde kalıp gereksiz bir şekilde Hamlet’i zehirleyecek galiba. Parlak bir geleceği mahvetti . Bu gidişle çok yaşamaz. Mutluluğumun önündeki engel önce babam sonra kardeşimdir. Bunlar aşktan anlamaz. Kraliçe o yere lâyık değil. Sıkıldım bu hayattan. Yönetmen ne yaptığını bilmiyor.
Hamlet
Kral güvenilmez bir adam, hem bir katil. Kraliçe annem, hem uçkuruna düşkün, hem de uydum akıllı. Ülkenin içine ettiler.  Ophelia çok etki altında kalıyor. Evinin hanımı, çocuklarımın anası olamaz.  olamaz. Hele bir Prens karısı olamaz. Onu manastır paklar. Fortinbras’a kaldı ülke umudum yok ama inşallah başarır. Enkaz devraldı. İç karışıklıktan yararlandı.  Horatio ‘can’dır, çok güvenilir bir adamdır, sır tutar. Polonius’a dikkat etmek gerek. Ama tek başına bir iş beceremez. Dalkavukluk yapmayı sever.  Keşke torunlarını hoplatsa sıcak evinde huzur içinde.  Ama çocukları onu dede yapmayacak galiba. Gözleri sulanıyor, burnu akıyor. Guildenstern  Kral’ın adamı. Sünger gibidir, Kral’ın yetkileri emmiş sanki. Süngeri sıktığında nasıl sular akar bunu da sıkmak yeter. Flüt bile çalamaz. Oyuncular çok yetenekli.  Beni bile oynarlar. Yönetmen ne yaptığını bilmiyor.
Kral
Hamlet, Kral olma yeteneğine sahip değil, ülkeyi yönetemez. Okulunu bitirmedi daha. Hınçlı bir karakter ama zararsız.  Gertrude,  idaresi zor bir kadın. Kocasını sattı bir kalemde beni de satar dikkatli olmalı.  Oğluna aşırı düşkün. Şehvet düşkünlüğü zarar verebilir hem kendine hem ülkeye.  Polonius çok yaşlı. İyi bir ‘emir eri’ ama daha iyisini bulsam değiştiririm. Laertes genç ve deneyimsiz. Ama Hamlet’i öldürme operasyonunda  kullanılabilir. Ophelia güzel ama aptal. Guildenstern kullanılmaya açık, parasını verdin mi her yola gelir. Bir soytarı gerek bana. Yönetmen ne yaptığını bilmiyor.
Kraliçe
Kral çok ihtiraslı, çekinmeden öldürür, tehlikeli bir adam. Sonradan fark ettim. Yatakları ayırmalı. Hamlet kararsız ama evlâdımdır. Keşke Kral’ın yerine o geçse. Sinir krizlerinden kurtulur çocuk. Polonius tatlı bir dalkavuk. Sakal çok yakışıyor ona. Perde arkalarından gizli dinlemeleri bir gün iş açacak başına. Laertes yakışıklı, keşke biraz daha tecrübeli olsa! Ophelia’ya çok acıyorum, Hamlet’e takıldı kaldı. Ona başka birisini bulmak lazım, bu gidişle delirir. Yönetmen ne yaptığını bilmiyor.
Polonius
Kral tehlikeli bir katil ama yıllarımı verdim ona. Kraliçe, oğluna haksızlık etti. Oğlum diye söylemiyorum Laertes iyi yetişti. Biraz deneyim kazanırsa Kral’ın yerine bile geçebilir. Kral’a kanmasın diye dua ediyorum gece gündüz. Kızım Ophelia’nın aklı çok karışık. Bir an önce başını bağlamalı. Ama nerede o koca? Hamlet dengesiz biri. Kızıma âşık ama ondan koca olmaz. Ondan Kral da olmaz zaten. Kral olabilse belki kızımı veririm. Yönetmen ne yaptığını bilmiyor.
Laertes
Baba gibi bir baba benim babam Polonius. Çok yaşlandı ama bilge bir devlet adamı. Kral ondan vazgeçemez. Kral’a ısındım. Ortak hedef için çalışırım hakkımı verirse. Katil olduğunu söylüyorlar dikkatli olmalı. Kraliçe zalim. Hem kocasını hem oğlunu harcadı. Ondan uzak durmalı. Ophelia ile ilgilenmem lâzım ama işler şu sıralar çok yoğun, memleket hizmet bekliyor benden. Yönetmen ne yaptığını bilmiyor.
Yönetmen
Shakespeare’i çağdaşlaştırmak lazım çok eskidi. Hamlet’i sarsmalı, kendine getirmeli. Bu karasızlıkla nereye kadar? Şimdi öyle Prens mi kaldı? Biraz cinlik katsam içine. Kral’da mafya, Kraliçe’de porno yıldızı ruhu var.  Polonius’un içindeki soytarıyı uyandırmalı. Leartes barın önünde gece bekçisi olabilir. Ophelia’da  fettanlık gördüm. Oyun barda geçsin iyi bir metafor olur. Yönetmen ne yaptığını bilmiyor.
Shakespeare
Sanat yönetmeni, Yönetmen ve oyuncuların  Allah cezalarını versin, beni rezil ettiler!  Benim üstümde kimse yok. Olsa da tanımam! Çok da karışmak istemiyorum ama ısrar ettiler. Benim değerlendirmem 180 derece.
Tiyatro Sanat yönetmeni
Hamimiz çok ileri görüşlü, ama oyuncuların hepsi kendilerini düşünüyor. Dizilerden tiyatroya uğramıyorlar. Bir de saygısızlar. Yönetmenin aklı karmakarışık, biraz dinlense iyi olur.  
Zengin Bir Hami
Kraliçemiz çok ileri görüşlü, sanat yönetmeni yetersiz, yönetmen disiplini sağlayamıyor, oyuncuların tümü tembel. Bir de seyircinin gözüne bakıyorlar.  Shakespeare büyük yazar. 360 derece performans değerlendirmesi elime geçince gerekeni yapacağım. Kârı kalmadı bu işin. Böyle giderse tiyatro işinden çıkacağım.
Seyirci
Benim performans değerlendirmem alkışımdır. Hepsi gider ben kalırım. Her zaman yazdım, zamanı gelsin raporumu  yazarım.
Melih Anık       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder